Skip to content

Wybuch toksycznej encefalopatii spowodowanej spożywaniem małży zanieczyszczonych kwasem domikowym ad

3 miesiące ago

502 words

Podczas pobytu w szpitalu ustąpiły nieprawidłowe ruchy, drgawki oraz upośledzony stan układu oddechowego i hemodynamicznego. Został odesłany do domu po 86 dniach, poważnie ubezwłasnowolniony przez słabą pamięć krótkotrwałą. Metody
Definicja przypadku i kontynuacja
Podrażnienie związane z małżami zdefiniowano jako wystąpienie jednego lub więcej objawów żołądkowo-jelitowych – wymiotów, biegunki lub skurczów brzucha – w ciągu 24 godzin po spożyciu małży z wyspy Księcia Edwarda listopada 1987 r. Lub co najmniej jednego z nich. następujące objawy neurologiczne lub objawy w ciągu 48 godzin po spożyciu omułka: dezorientacja, utrata pamięci, dezorientacja lub inne poważne objawy, takie jak drgawki lub śpiączka.
Lokalne, prowincjonalne i krajowe wydziały zdrowia uczestniczyły w identyfikacji i obserwacji pacjentów z chorobą związaną z małżami w Kanadzie. Krótki raport na temat epidemii został opublikowany w krajowym biuletynie nadzoru2. Krajowi bezpłatni dzwoniący dzwoniący do bezpłatnej infolinii do swoich lokalnych wydziałów zdrowia publicznego.
Lokalne wydziały zdrowia publicznego podawały wystandaryzowany kwestionariusz osobom zgłaszanym jako chore lub, w wielu przypadkach, do swoich przyjaciół lub rodziny. Zebrano informacje na temat spożycia omułków, objawów klinicznych i otrzymanej opieki medycznej. W wersji kwestionariusza administrowanego w Quebecu sprawdzano, jakie objawy wystąpiły; wersja stosowana w innych prowincjach wymagała odpowiedzi tak lub nie . Kiedy to było możliwe, zebraliśmy informacje kliniczne z tabel szpitalnych pacjentów. Zwrócono uwagę na relacje pośmiertne.
Badania laboratoryjne
Omułki pozyskiwano z domów, restauracji i sklepów, w których pacjenci je konsumowali lub kupowali. Współpracujące laboratoria rządowe i uniwersyteckie analizowały te małże i dzikie i hodowane małże z Wyspy Księcia Edwarda pod kątem potencjalnych czynników toksycznych, w tym bakterii, wirusów i pozostałości chemicznych.3 Gorące ekstrakty kwasu z tkanki małży wstrzykiwano dootrzewnowo myszom białym CF1 (trzy myszy na każdą próbka) zgodnie z metodą testu biologicznego dla toksyny skorupiaków 4, z wyjątkiem tego, że okres obserwacji wydłużono do 18 do 24 godzin w celu określenia przeżywalności. Test uznano za pozytywny pod względem toksyny, jeśli myszy wykazywały drapanie w ciągu czterech godzin po wstrzyknięciu.
W niezależnym dochodzeniu chemicy zidentyfikowali kwas domonowy jako odpowiedzialną toksynę 17 grudnia 1987,3 roku i opracowali metodę wysokosprawnej chromatografii cieczowej do analizy stężenia kwasu domiowego w ekstraktach z małży.5 Próbki kliniczne zostały rozcieńczone z 1:25 do 1: 100, przefiltrowane przez jednorazowe kolumny kationowymienne Bakerbond SPE (JT Baker, Phillipsburg, NJ) i analizowane za pomocą wysokosprawnej chromatografii cieczowej.
Źródło małży spożywanych przez pacjentów
Dwóch producentów na Wyspie Księcia Edwarda wysyłało małże do dystrybutorów w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych, którzy z kolei sprzedawali je restauracjom i sprzedawcom detalicznym. Wysłane małże nie były oznakowane według źródła.
Sprawdziliśmy rachunki dystrybutorów za 14-dniowy okres poprzedzający wybuch choroby i rachunki producentów za październik i listopad 1987
[podobne: związki purynowe, nerwobóle żołądka, szron mocznicowy ]

0 thoughts on “Wybuch toksycznej encefalopatii spowodowanej spożywaniem małży zanieczyszczonych kwasem domikowym ad”