Skip to content

Podręcznik gastroenterologii i żywienia w dzieciństwie

2 miesiące ago

648 words

Minęło osiem lat, odkąd ukazało się pierwsze wydanie tego podręcznika. Druga edycja wyraźnie odzwierciedla eksplozję wiedzy i badań w dziedzinie gastroenterologii dziecięcej i żywienia oraz ich zastosowanie u noworodków i starszych dzieci. Książka składa się z dwóch głównych sekcji, dotyczących żywienia niemowląt i wybranych tematów gastroenterologii dziecięcej; w związku z tym jest to zasadniczo dwa podręczniki w jednym. Pierwsza sekcja, obejmująca 54 z 90 rozdziałów, obejmuje tematy dotyczące odżywiania, wzrostu i metabolizmu ludzkiego niemowlęcia od życia wewnątrzmacicznego przez pierwszy rok. Rozdziały są wyczerpujące i mogą służyć jako samodzielne krótkie monografie. To właśnie w tej pierwszej części czytelnik znajdzie wiele przydatnych i fascynujących informacji, zarówno klinicznych, jak i opartych na badaniach, które są rozproszone pośród innych książek z tej dziedziny. Podsekcja dotycząca wyłącznie ludzkiego mleka zawiera 10 rozdziałów, które obejmują każdy aspekt tematu, od hormonów i enzymów w ludzkim mleku oraz dane kliniczne i badawcze, które pomagają określić ich fizjologiczne znaczenie dla szczegółowego omówienia ostatnio opisanej klasy związków znanych jako egzorfiny – np. beta-casomorfiny lub egzogenne peptydy opioidowe pochodzące od beta-kazeiny – znajdujące się w ludzkim mleku. Podrozdział kończy się praktycznymi rozdziałami obejmującymi wydalanie leku i zanieczyszczenia środowiska w ludzkim mleku oraz kompleksowe porównanie mleka ludzkiego z mlekiem krowim. Ostatni podrozdział w tej pierwszej sekcji dotyczy szczególnie zagadnień żywieniowych charakterystycznych dla kilku chorób niedoczynności dróg żółciowych u niemowląt: wrodzonej choroby serca, choroby nerek, cukrzycy insulinozależnej insulinozależnej, wrodzonych błędów metabolicznych i nowotworów wieku dziecięcego.
Druga część książki koncentruje się na bardziej stricte tematach gastroenterologicznych. Tutaj, z wyjątkiem podsekcji dotyczącej wrodzonych i genetycznych nieprawidłowości jelit, książka nieco odbiega od skupienia się na niemowlęciu sugerowanym w tytule. Omawiane tematy często są ujęte w tej samej lub większej głębi w innych podręcznikach. Chociaż zakres tematów jest dość wąski (na przykład istnieją tylko dwa rozdziały dotyczące chorób żołądka i przełyku, jeden dotyczy refluksu żołądkowo-przełykowego, a drugi dotyczy choroby wrzodowej), to prawdopodobnie odzwierciedla pragnienie redaktora, aby ograniczyć dyskusję do tematów istotne dla noworodka lub przynajmniej pierwszego roku życia. Podrozdział dotyczący biegunki jest, odwrotnie, szczególnie godny uwagi z powodu jej szerokości. Obejmuje on takie tematy, jak kliniczne aspekty choroby zapalnej jelit we wczesnym okresie życia, rodzaje zakaźnego zapalenia jelit w wieku niemowlęcym oraz nieco spekulacyjny obszar roli eikozanoidów w biegunkach niemowląt.
Jedną z mocnych stron książki jest jej zestawienie (szczególnie w sekcji dotyczącej żywienia) obszernego zestawu dyskusji szczególnie istotnych dla niemowlęcia i skoncentrowanych na nim, a nie spotykanych gdzie indziej w takim rozmiarze i głębi. Rozdziały zawierają doskonałe reprodukcje fotomikrografów i wiele tabel podsumowujących. Typowe problemy niejednolitości stylu w dużej, wielorakiej księdze są tu widoczne, ale mniej, niż to często bywa w przypadku pracy tej wielkości.
Ten podręcznik powinien wyraźnie stanowić część każdej gastroenterologii dziecięcej i biblioteki żywieniowej Ponadto wiele informacji z pierwszej sekcji będzie użytecznych dla neonatologów i studentów żywienia okołoporodowego i noworodkowego. Koszt jest ogromny, a ze względu na szczególny nacisk książki, prawdopodobnie ograniczy zakup książki do bibliotek instytucjonalnych do wykorzystania jako praca referencyjna.
Pojawienie się drugiej edycji tej książki pokazuje, że dziedzina gastroenterologii dziecięcej i żywienia, w szczególności opieka nad niemowlętami, naprawdę dorasta. Możemy spodziewać się kolejnych wydań tej pracy, aby oświecić nas na temat fizjologicznych, biochemicznych i metabolicznych problemów związanych z odżywianiem i funkcjonowaniem przewodu pokarmowego u niemowlęcia.
Eric S. Maller, MD
Szpital Dziecięcy w Bostonie, MA 02115

[przypisy: nerwobóle żołądka, zwiotczenie przepony, żołądek wielokomorowy ]

0 thoughts on “Podręcznik gastroenterologii i żywienia w dzieciństwie”